Verőfényes napsütés, kellemes hőmérséklet, zéró csapadék: mondhatjuk, hogy megérkezett a tavasz, ám a naptárra pillantva gyorsan kiderül, hogy még csak február közepén járunk. Persze az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az időjárás igencsak szeszélyesen változik, a tavaszi hónapokban könnyedén jöhet egy-egy komolyabb fagy, esetleg némi hóesés is borzolhatja a kedélyeket. De kár ennyire előre szaladni, érdemes kihasználni és kiélvezni a jóidőt, miközben – Balatonkeneséről indulva – bebarangoljuk a Balaton-felvidék legszebb tájait.
Badacsony
A Balaton környékén található kirándulóhelyek közül alighanem a legnépszerűbb, hiszen a gyönyörű kilátásnak senki nem tud ellenállni: rövidebb és hosszabb túra is tehető itt, amelyet a sziklák és a szőlőültetvények látványa tesz igazán egyedivé. A legkisebbek könnyen elfáradhatnak a meredek kaptatókon, ezzel mindenképpen érdemes előre számolni.
Szent György-hegy
A Badacsonyhoz igencsak hasonlító vulkáni hegyről nyíló kilátás kárpótol a meredek mászásért: a tetőről a teljes környék megcsodálható. Talán még ennél is nagyobb vonzerővel bírnak a hatalmas bazaltorgonák, amelyekhez hasonlót aligha találunk Magyarországon.
Hegyestű
Óriási a verseny a Balaton-felvidék legkülönlegesebb természeti csodájának címéért, de a Hegyestű igencsak előkelő helyen áll ebben az összevetésben. A bazaltoszlopok alkotta sziklafal lélegzetelállító látványt nyújt, a tetejére felmászva pedig szétnézhetünk a Káli-medencében. Tökéletes családi program, amelyet a gyerekek is élvezni fognak.
Tihany
Az apátság épületéről (is) híres félszigeten két tó is található, többek között ezeket is meg lehet tekinteni a hosszú, ámde nem különösebben nehéz körtúra során. A panoráma végig csodálatos, érdemes megállni bámészkodni, piknikezni, a séta végén pedig erősen javallott felkeresni egyet a környék megannyi remek cukrászdája közül.
Jókai-kilátó, Koloska-völgy
A Balaton északi partjának legnagyobb városa Balatonfüred, ahonnan ez a túra indul: a könnyű útvonal a település feletti kilátóhoz vezet, de további kilátópontok is elérhetők, ha nem okoz gondot néhány plusz kilométer. A sziklás Koloska-völgy télen-nyáron egyaránt gyönyörű, így visszafelé tartva igazán idilli környezetben barangolhatunk.
Káli-medence
Természetesen e tájegység gyalog is felfedezhető, ám ez rendkívül hosszú ideig tartana, éppen ezért erősen javasolt autós túrát tenni, majd a megfelelő megállóknál sétálva felfedezni a terepet. Mit érdemes megnézni? Talán nem is érdemes kiemelt nevezetességet mondani: templomok, romok, szőlők/gyümölcsösök, vendéglátóhelyek, balatoni panoráma – hagyd, hogy magával ragadjon az utánozhatatlan miliő!
Válassz túrát és szállást!
Nem tudod eldönteni, hogy melyik túraötlet tetszik a legjobban? Esetleg mindegyik említett helyet szívesen felfedeznéd? Foglald le balatonkenesei apartmanjaink egyikét, majd térképezd fel a Közép-Európa legnagyobb tavát körülvevő természeti csodákat!

Felejthetetlen vakációra vágysz? Akkor jó helyen jársz!