A Tisza-tó hazánk egyik népszerű nyaralóhelye, popularitása és presztízse mégis messze eltörpül a Balatoné mellett, annak ellenére, hogy homokos strandok, változatos sportprogramok, remek éttermek, zegzugos holtágak és elképesztően változatos élővilág várja az itt vakációzókat. Lássunk néhány példát ezekre!

Budapestről Tiszafüred felé autózva, nagyjából másfél óra utazás után érjük el Poroszlót és a Tisza-tavi Ökocentrumot, ami felejthetetlen élményeket tartogat gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Megismerkedhetünk a Tisza-tó élővilágával, 3D-moziban nézhetünk filmeket, állatokat simogathatunk, míg a körpanorámás kilátótoronyból remekül áttekinthetjük az egész tavat. A Tiszaigari Arborétumban tett látogatással pedig teljeskörű ismeretekre tehetünk szert a Tisza-tó flóráját és faunáját illetően.

Sőt, magunk is felfedezhetjük a tó élő- és növényvilágát: érdemes csónakba pattanni vagy kenut bérelni, hogy az öblítőcsatornákat róva gyönyörködhessünk a szebbnél-szebb madarakban és a tavirózsák rengetegében. Helyenként ki is köthetünk, hogy bejárjuk a madárvártákat és a tanösvényeket, míg a tikkasztó napsütésre gyógyírként szolgálhat, ha alkalmanként megszakítjuk túránkat egy-egy megmártózás erejéig.

Ha extrémebb kalandokra és kihívásokra vágyunk, mint a kényelmes csónakos/kenus csordogálás, érdemes részt venni egy SUP-túrán, ahol könnyedén vizesek lehetünk, akárcsak wakeboardozás vagy vízisíelés közben. Nem szereted a hideg vizet? A Tisza-tó körbebiciklizése után garantáltan jól fog esni egy hűsítő csobbanás!

Hétvégi pihenés esetén nem érdemes kihagyni a Tiszaplacc fantázianévre hallgató termelői piacot és kézműves vásárt, hiszen itt könnyedén szerezhetünk néhány helyi portékát vásárfiaként. 2022 nyarán július 8. és 10. között rendezik meg a Tisza-tó legnagyobb fesztiválját, a Tiszafüredi Halasnapokat, ahol vurstli játékok, kirakodóvásár, finom ételek és éjszakába nyúló koncertek várják a nyaralókat.

Az esti szórakozás fáradalmait a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőben heverhetjük ki a leggyorsabban, vagy felpattanhatunk a tiszafüredi Panoráma Apartman előtt naponta kétszer elhaladó, két kocsiból álló, piros motorvonatra, amelynek végállomása Magyarország legnagyobb területű községe: Hortobágy. A Nemzeti Park kínálta programok kipróbálása és a Kilenclyukú híd megtekintése után, az imént említett vonattal visszatérhetünk Tiszafüredre egy igazán eseménydús vakáció záróakkordjaként!

Felejthetetlen vakációra vágysz? Akkor jó helyen jársz!